Kaapstad – “Hop on Hop off”

Aan alle goede komt ook weer een einde. Onze laatste dagen in Kaapstad en dus Zuid Afrika, wat is het allemaal weer snel voorbij gegaan de weken vliegen letterlijk om als je onderweg c.q. op reis bent. Morgen vliegen we weer naar huis maar vandaag maken we gebruik van de “Hop on Hop off” bussen die door Kaapstad rijden. Na een heerlijk ontbijt (Whoolmarkt) kopen we kaartjes en stappen op de eerste bus, onze eerste stop is Kasteel de Goede Hoop dit is een fort in de Zuid-Afrikaanse stad Kaapstad. Gebouwd door de Nederlanders (VOC) tussen 1664 en 1679 en is het oudste nog bestaande Europese bouwwerk in Zuid-Afrika. 

Binnen de muren van het Kasteel waren onder andere een kerk, een bakkerij, werkplaatsen, woonkwartieren, winkels, cellen en een verscheidenheid aan andere faciliteiten. De kenmerkende gele verf op de muren is gekozen aan de hand van het vermogen om hitte en felle zonneschijn te verminderen. Het kasteel in hartje Kaapstad heeft tien meter hoge muren en vijf bastions, elk genoemd naar een titel van de prins van Oranje: Leerdam, Oranje, Nassau, Buren en Katzenellenbogen. Om klokslag 12:00 uur schiet men een kanon af om aan te geven dat het 12:00 uur is.

Na ons bezoek stappen we weer op de bus en rijden door District Six. District Six is de naam van een wijk in Kaapstad. Maar niet zomaar een wijk. District Six is gelegen midden in het hart/centrum van Kaapstad. Tijdens de apartheid besloot men dat het niet wenselijk was dat “gekleurden” in het hart van de stad woonden en daarom besloten de regering tot zogenaamde “forced removals” (gedwongen verhuizingen) van meer dan 60.000 inwoners, dit is echt een zwarte bladzijde uit de hoogtijdagen van de apartheid. Opvallend is wel dat tot op de dag van vandaag District Six nagenoeg onbebouwd is gebleven. Voor opbouw van de “nieuwe” wijk (die dienst moest doen als blanke wijk) waren nagenoeg geen aannemers te vinden bereid om klussen voor huizenbouw aan te nemen, omdat men zich bewust was van de immorele praktijken die hadden plaatsgevonden bij het verwijderen van de oorspronkelijke bevolking. Op de grote kale gras- en zandvlakten zijn nu met name sloppen gesitueerd, als je hier doorheen rijd dwaal je met je gedachten echt af naar de onmenselijke praktijken die hier hebben plaats gevonden.

Om het geheel nog tegenstrijdiger te maken rijden we daarna langs de westkant (westkust) van Kaapstad. Hier heeft de jetset van Kaapstad villa’s met uitzicht op de oceaan. Prachtige stranden met promenades vol met winkeltjes, talloze cafés, cocktail bars en restaurants. De huizen kosten hier gemiddeld enkele miljoenen Rand en er rijden hier meer Porsches, Ferarri’s, Jaguars rond dan ik ooit bij elkaar heb gezien.

De onmetelijke verschillen tussen arm en rijk zijn volgend ons nergens zo groot als hier in Kaapstad Zuid Afrika. 

Kenmerkend is het dan weer als de bus eenmaal weer is aangekomen in “Waterfront” waar het massale toerisme “aanvalt” op één van vele vele eetgelegenheden en bars waar alles qua prijs 2x over de kop gaat maar je wel bediend wordt door mensen afkomstig uit de Townships………

We nemen een biertje in een café in de buurt van ons hotel evalueren de dag en prijzen ons gelukkig met hetgeen we hebben. Als afsluiting doen we nog een ritje in het reuzerad met uitzicht op de Tafelberg daarna doen we ons tegoed aan een heerlijke hamburger en keren met toch enigszins gemengde gevoelens terug naar ons hotel en duiken ons bedje in. Morgen inpakken en terug naar huis. Zuid Afrika je was prachtig, weelderig maar soms erg tegenstrijdig……… 

3 gedachten over “Kaapstad – “Hop on Hop off”

 1. wowwww…ik denk zo dat dit wel 1 van de toppers uit jullie reizen is geweest.. jullie hebben al veel gezien …maar dit wel t heftigste was,,qua mooie uitzichten ,,genietmomenten …maar ook indrukwekkend…..
  vond t een belevenis dit iedere dag te mogen lezen ,,beeetje meemaken .wat en jullie beleefd hebben..
  nu nog ff genieten en een veilige vlucht weer naar huis….XXX

 2. Wat een belevenissen !!!!!!! (mooi verslag ) Goeie reis terug .
  Met de groeten van Piet , Annie , ….en Tommie

 3. Hoi,

  Dit zijn dé Lennart en Kim die jullie geregeld tegenkwamen gedurende jullie avonturen. En wat was het mooi! Wat leuk om onze reisverhalen naast die van jullie te kunnen leggen. We vonden het gezellig om jullie op vakantie te hebben ontmoet. En wat is Li Chen een voorbeeldig kind!

  Graag tot weerziens!

  Lennart en Kim

Reacties zijn gesloten.