Kathmandu, Bodnath&Pashaputinath

De laatste dag in Kathmandu gaan we vroeg op pad naar Bodnath, of Boedha. Een heel grote stupa waar we op onze eerdere Nepal reis ook al waren. Helaas staat ook dit monument in de steigers. De voor Nepal kenmerkende ogen zijn verscholen achter een stellage.
De stupa zelf is erg vies. Maar rondom dit heiligdom heerst op dit vroege tijdstip een heerlijke sfeer. Mensen lopen rond de stupa, biddend en draaiend aan de gebedswielen en er zijn ook veel monniken. We genieten van de rust en een bakje koffie. Op een van de vele dakterassen hebben we uitzicht over heel Bodnath en de omliggende kloosters in de wijk. De volgende bezienswaardigheid is Pashaputinath. In tegenstelling tot de Boedhistische Bodnath stupa, is dit een Hindoeistische tempel, met een crematieplaats aan de heilige rivier. De tempel is voor ons niet-Hindoes verboden maar de crematie plaatsen maken des te meer indruk. Hier worden gelovigen zo snel mogelijk na het overlijden gewassen in de rivier en vervolgens op de stenen altaren verbrand. Het voelt vreemd en ongepast om hier getuige van te zijn als toerist, maar er zijn heel veel
Nepalezen die hier speciaal naar toe komen om ditritueel te bekijken. Men is het dus gewend en vind het heel normaal dat er publiek is. Zolang je maar aan de overkant van de rivier blijft. De omringende tempeltjes en offertafels worden bewaakt door vrlijk gekleurde mannen; Sadhu’s. Ze zegenen je met bloemen, touwtjes en een rode stip op je voorhoofd. En je mag ze fotograferen. Vinden ze leuk, vooral als je een fooitje geeft. Vol indrukken gaan we de rest van de middag goed besteden: Li Chen en ik gaan shoppen en Pieter gaat met de foto’s in de weer. Nu maar hopen dat alles in de tassen past. Onze laatste avondin Nepal vieren we in een Nepalees restaurant waar we Newari-stijl eten. Newari zijn de oorspronkelijke bewonders van de Kathmandu vallei. De mensen hier vinden Li Chen een typisch Nepalees uiterlijk hebben. De een na de ander vraagt of ze Nepalees is en kijken verbaasd als ze Chinees blijkt. De winkeliers vinden haar geweldig en dat helpt bij het afdingen natuurlijk!

 

Een antwoord

  1. Wauw wat hebben jullie een bijzondere reis achter de rug. Een hele goede terugreis en hopenlijk tot snel xxx

Reacties zijn gesloten.