Dag 4: Dachau

Vandaag bezoeken we Dachau. Het concentratiekamp Dachau was het eerste grootschalig opgezette concentratiekamp van de Nazi’s. Het concentratiekamp was door Himmler opgericht en werdt door de SS gebruikt om met name politieke tegenstanders te onderdrukken, martelen en tenslotte te vermoorden.

Het is mega druk en wordt ook veel door jongeren van over de gehele wereld bezocht. We bezoeken het museum, de barakken en tenslotte de gaskamer en het crematorium. We zijn er nog stil van. Wat een gitzwarte bladzijde uit de geschiedenis van de mensheid. Er hebben circa 200.000 personen gevangen gezeten en er stierven er zeker 41.500 ten gevolge van uitputting, marteling, medische experimenten of men werd geëxecuteerd door ophanging, vuurpeloton of de gaskamer……..

Na dit indrukwekkende bezoek rijden we richting Ulm. Morgen tijd voor wat anders. Een bezoek aan Legoland. Vanavond is het voetbal op TV Belgie-Frankrijk. Het camperterrein staat vol met Belgische kentekenplaten………. eens zien wat de Belgen presteren.

Dag 3: Neurenberg Reichsparteitagsgelände

Vandaag een bezoek aan Neurenberg. We gaan specifiek voor een bezoek aan de Reichsparteitagsgelände , dit enorme manifestatieterrein waar de NSDAP (politieke partij van Adolf Hitler) haar ‘partijdagen’ hield. Dit waren meerdaagse propagandistische manifestaties waar de nazi’s zich etaleerden met grote optochten van partijleden, toespraken van Adolf Hitler en andere nazibonzen, en sportmanifestaties. Nou je hebt groot, groter en grootst. Wat een enorm machtsvertoon is dit indrukwekkende gebouw. Het heeft wel wat weg van het Colosseum in Rome. Als je de achtergrond niet beter kent zou je voor dit gebouw bijna ontzag kunnen hebben.

We wandelen door het prachtige park wat rondom de Reichsparteitagsgelände ligt. Het is ook vandaag weer bloedheet en onderweg genieten we van een heerlijk ijsje. Weer aangekomen bij de camper maken we broodjes en een bak koffie, daarna vervolgen we onze route naar Papenheim waar we overnachten om morgenochtend onze weg te vervolgen naar Dachau…….. een zwarte bladzijde uit de Duitse geschiedenis.